fbpx

Fizetési moratórium: minden, ami fontos 8 pontban

2020.04.02.

A válság elleni intézkedéscsomagok egyik kiemelt pontja a hitelekre vonatkozó fizetési moratórium. Cikkünkben nyolc pontban járjuk körül, mit is jelent a fizetési moratórium, és hogyan működik ez a gyakorlatban:

1. Mit jelent a fizetési moratórium?

2. Mi lesz a veszélyhelyzet alatt lejáró szerződésekkel?

3. Mi lesz a halasztott kamatokkal, díjakkal?

4. Milyen szerződésekre vonatkozik?

5. Kik élhetnek vele?

6. Muszáj élni vele?

7. Módosított szerződés, megint közjegyző…?

8. Mikortól él és meddig tart?

1. Mit jelent a fizetési moratórium?


A bizonytalan gazdasági környezet miatt kiadott kormányhatározat alapján azok a cégek (és magánszemélyek) akik hitelt vettek föl, a moratórium alatt lényegében semmilyen felmerülő költséget nem kell megfizessenek. Ebbe tényleg minden beletartozik: a tőke-, kamat-, és minden díjfizetési kötelezettség, beleértve a szerződést biztosító mellékkötelezettségeket is. Fontos viszont kiemelni, hogy ezeket nem engedi el a bank: továbbra is fizetni kell majd, csak később.

2. Mi lesz a veszélyhelyzet alatt lejáró szerződésekkel? 


Mivel a moratórium alatt nem kell fizetni, a szerződések sem tudnak lejárni, hiszen nem kerülnek kifizetésre. Így azok a szerződések, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt járnának le 2020. december 31-ig meghosszabbodnak. Tekintsünk erre a helyzetre úgy, mintha a teljes hitelt lefagyasztanák: semmi nem történik olvadásig, azaz a moratórium végéig.

3. Mi lesz a halasztott kamatokkal, díjakkal?


Először is, a moratórium alatt ki nem fizetett kamatokkal, díjakkal nem lehet megnövelni a tőketartozás összegét. Az így felhalmozódott kamatokat, díjakat, illetve az egyébként hátralévő törlesztőrészleteket együtt, a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. Ezzel együtt a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan maradjon.

Lássuk, mit is jelent ez a gyakorlatban:

Tegyük fel, hogy vállalati hiteléből még 10 millió forint nem került törlesztésre, melynek futamideje alaphelyzetben 36 hónap múlva járna le, a törlesztőrészlete pedig havi 300 ezer forint. Ön úgy dönt, hogy él a moratórium lehetőségével. Ez azt jelenti, hogy a következő kb. 9 hónapban egy forintot sem kell fizetnie hitele után. Viszont, közben az eleve hátralévő 36 hónap sem „telik”, azaz a moratórium végét követően továbbra is 10 millió forint a fennálló összeg, amit továbbra is 36 hónap alatt kell törlesztenie, ugyanakkora részletekben, mint ahogy a moratórium előtt fizette.Ugyanakkor a moratórium alatti 9 hónap kamatai és egyéb költségei felhalmozódtak.


Tegyük fel, hogy ezek összesen éves szinten a fennálló tartozás 5%-át jelentették, ami 10 millió forint esetében évi 500 ezer forint. Miután csak 9 hónapig, azaz háromnegyed évig nem kell kamatot fizetni, ezért ennek a háromnegyede, 375 ezer forint halmozódik fel a moratórium alatt. A moratórium alatt felhalmozódott kamatokat ugyanúgy havi 300 ezer forintos törlesztőrészlettel kell fizetni, azaz a 36. hónap lejárta után még további valamivel több mint 1 hónapig (375 ezer tartozás osztva 300 ezer havi törlesztő egyenlő 1 és egynegyed hónappal).

fizetési moratórium

4. Milyen szerződésekre vonatkozik?


Üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésekre, és pénzügyi lízingszerződésekre. Tehát egy pénzügyi intézmény, például bank által nyújtott hitelre jó eséllyel vonatkozni fog, egy egyszeri baráti kölcsönre nem. Fontos, hogy csak a 2020. március 18-án éjfélig már folyósított kölcsönökre vonatkozik.

5. Kik élhetnek vele?


Vállalatok és magánszemélyek egyaránt.

6. Muszáj élni vele?


Nem, a rendelet alapján Önnek joga van továbbra is az eredeti szerződési feltételek szerint teljesíteni, azaz úgy fizetni, mintha nem is lenne moratórium.

7. Módosított szerződés, megint közjegyző…?


Nem! Jó hír, hogy a módosított szerződéseket nem kell új közjegyzői okiratba foglalni.

8. Mikortól él és meddig tart?


A fizetési moratórium főszabályként 2020. március 19-től, cikkünk írásának pillanatában 2020. december 31-éig tart, de időtartamát a Kormány meghosszabbíthatja.

Összefoglalva...


Összefoglalva tehát, a hitelmoratórium vállalati és lakossági hitelek széles skálájára vonatkozik, így ha Önnek van fennálló hiteltartozása, jó eséllyel tud élni a lehetőségekkel. Következő cikkünkben bemutatjuk a jelenleg elérhető kormányzati válságkezelő intézkedéseket.

Megjegyzés: Összefoglalónkat 2020.03.27-én a legfrissebb elérhető adatok alapján készítettük. Konkrét, egyedi ügyben kérjük, vegye fel a kapcsolatot bankjával.

Ha nem akar lemaradni a legújabb hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

További a koronavírus okozta válsághelyzettel kapcsolatos információt az alábbi linken talál.

Pén

® 2020 Péntech Solutions Kft.

+36 21 201 00 70

[email protected]

Munkatársaink hétköznap 9:00 és 18:00 óra között állnak rendelkezésére.

hu_HU
en_GB hu_HU