fbpx

Okos faktoring és faktorálás: Gyakran Ismételt Kérdések

Áttekintés a leggyakrabban feltett okos faktoring és faktorálás kérdésekről. Amennyiben nem találja meg kérdésére a választ, írjon nekünk az [email protected] email címre.


1) Mi a Péntech? Milyen szolgáltatás nyújt?

A Péntech úgynevezett függő ügynökként (a Hpt. hatálya alatt) jár el - ezt az jelenti, hogy egy adott pénzügyi partner, esetünkben faktorálás során egy piacvezető független faktorház, a BÁV Faktor Zrt., hitelközvetítés keretében pedig az MKB Bank Nyrt. megbízásából tevékenykedik. Egy digitális, hazánkban egyedülálló megoldással gyorssá, egyszerűvé és átláthatóvá teszi a faktorálás folyamatát, valamint segíti a vállalkozások hitelhez jutását. Lejárt számla esetében, követeléskezelésben is hatékony segítséget nyújtunk partnereinken keresztül. A felügyeleti hatóságunk a Magyar Nemzeti Bank, ők ellenőrzik működésünket, és náluk vagyunk nyilvántartásba véve. A Péntech elnyerte a 2019-es FintechShow-n a legígéretesebb magyar pénzügyi technológiával foglalkozó startup díjat.

2) Mi a faktoring? Mit jelent a faktorálás fogalma?

Míg a bankok és faktorházak akár többször is megkövetelhetik, hogy a vállalkozás képviselője személyesen megjelenjen, ha valamilyen fontos anyag pótlására van szükség , az okos faktoringnál nem vesztegetjük ilyenekkel az ügyfelek idejét. A szolgáltatást használó cégeknek nem kell bajlódniuk a papírmunkával, a teljes folyamat elvégezhető kényelmesen, a számítógép mellől. Rugalmasan, amikor csak az ügyfél szeretné, tehát nem kell többé a banki nyitvatartási időket figyelni, ebédszünet helyett sorban állni. Ha pedig az ügyfélnek épp nincs annyi ideje, hogy befejezze az igénylést és feltöltse a szükséges dokumentumokat, akkor később tudja folytatni. További részletekért ajánljuk erről szóló cikkünket.

3) Miben különbözik a faktorálás a hiteltől? És miben tud többet az okos faktoring?

Ez egy izgalmas kérdés! Ajánljuk erről szóló cikkünket.

4) Hogyan működik a Péntech szolgáltatása?

A regisztráció egyszerű és nagyjából 2 percet vesz igénybe. Ezt követően azonnal feltöltheti számláját és pár kattintással finanszírozást igényelhet vállalkozása számára. A regisztráció és az igénylés semmilyen elköteleződéssel sem jár. Az igénylést a Péntech rendszere automatikusan elbírálja és ha sikeres az igénylés, pár másodperc alatt ajánlatot tesz. Ha Ön elfogadja az ajánlatot és a számla valóban létezik, a kifizetés 24 órán belül megtörténik, papírmunka nélkül. A folyamat végén pedig a vevő a Péntech pénzügyi partnere, a BÁV Faktor részére teljesít. 

5) Mennyibe kerül nekem a Péntech szolgáltatása? És maga a faktorálás?

A Péntech Önnek nem számít fel semmit, a mi díjunkat pénzügyi partnerünk, a BÁV Faktor Zrt. állja. Az, hogy maga a finanszírozás mennyiben kerül, elsősorban a számlaösszegen, a futamidőn és az Ön partnerének, a vevőnek a hitelminősítésén múlik. 45 napos futamidő és 6 milliós számlaérték mellett ez nagyjából 0,8-3% között mozog.

6) Mi a minimum számlaérték? És futamidő?

A minimum finanszírozási összeg 700.000 forint, míg a minimum futamidő 10 nap. A minimum összeg összeadódhat több, alacsonyabb összegű számlából is, ha a vevő ugyanaz. Például havi 10 db 70.000 forintos számlá már megfelelő lehet.

7) Milyen hosszú a folyamat, mennyi idő alatt jutok finanszírozáshoz?

Ideális esetben a teljes folyamat, regisztrációtól a kifizetésig 24 órán belül megtörténik. Komplexebb esetekben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy – kedvező elbírálás esetén – a számlafeltöltést követő egy munkanapon belül folyósításra kerüljön az összeg az Ön számlájára. Ezt onnantól tudjuk az esetek 97%-ban biztosítani, amikortól szolgáltatásunk teljes egészében elérhető lesz Magyarországon. A folyamatot ezen kívül lassíthatja, ha Ön nem, vagy nem megfelelően tölti fel rendszerünkben a szükséges anyagokat, illetve ha szükséges, az Ön vevője nem verifikálja a számlát.

8) Milyen információkra, dokumentumokra lesz szükség a faktorálás folyamat során, mit készítsek elő?

Alapvetően a következő dokumentumok feltöltésére lesz szükség: 

 • Számla (kiállított, nem lejárt - lejárt számláival ezen az oldalon tudunk segíteni)
 • Szállítólevél vagy teljesítési igazolás
 • Adófolyószámla kivonat (30 napnál nem régebbi)
 • Az Ön cégének főkönyvi kivonata (3 hónapnál nem régebbi)
 • Vevő folyószámla kivonat (más néven vevő analitika)
 • Aláírási címpéldány
 • Vállalkozói szerződés vagy megrendelőlap

9) Mi történik, ha a vevőm nem pontosan a számla lejártát követően fizet?

Mindenkivel megeshet, hogy megcsúszik, és nem tud időben fizetni. Rugalmasak vagyunk! A számla lejártát követő 15 napon belül nem számítunk fel késedelmi kamatot - egyszerűen úgy tekintjük, hogy a futamidő telik tovább. A 15 nap lejártát követően pedig Önnel közösen kitaláljuk, hogy hogyan tovább.

10) Mire figyeljek a számlakiállításnál?

A legfontosabb dolgok a következők:

 • Szerepeljenek helyesen a fő adatok, mint hogy ki a vevő (beleértve a pontosan leírt cégnév és adószám), mekkora az összeg és mi a teljesítés és a kiállítás dátuma, valamint a fizetési határidő.
 • Ugyanígy fontos, hogy a számláról egyértelmű legyen, hogy a vevővel való szerződéséhez és annak teljesítéséhez kapcsolódik a számla. Ha pedig több élő szerződése is van a vállalkozásnak a vevővel, akkor legyen egyértelmű, hogy a számla azok közül melyikhez tartozik. (A szerződés fontosságáról ld. a 3. pont). Fontos, hogy a szerződés, a számla és a teljesítési igazolás összhangban legyen, egyértelműen látsszon, hogy ugyanarra vonatkozik mindhárom dokumentum. Ebben segíthet a szerződés azonosító vagy a megrendelőlap számának megjelenítése.

11) Már van faktor szerződésem egy másik faktorházzal, ez gond?

Részünkről főszabályként nem, viszont azt mindenképp érdemes tisztázni a már meglévő faktoring szolgáltatójával, hogy nem ütközik-e a vele kötött szerződésbe egy új szerződés megkötése (jó eséllyel nem fog).

12) Folyószámlahitel szerződésem van, ez gond?

Részünkről főszabályként nem, viszont azt mindenképp érdemes tisztázni a folyószámlahitelt nyújtó bankkal, hogy nem ütközik-e a vele kötött szerződésbe egy új faktoring szerződés megkötése (jó eséllyel nem fog).

13) Mit fog szólni az Ügyfelem ahhoz, hogy faktorálom a követelést?

Mára a faktorálás egy széles körben ismert, bevett és jól működő finanszírozási eszközzé vált- és ezt jó eséllyel az Ön partnere is tudja. Továbbá az ő részére is megnyugtató lehet, hogy Ön, a szállítója megőrzi fizetőképességét, így számára is biztosított a jövőben a szállítás. Szinte biztos, hogy nem Ön lesz az első szállítója az adott vevőnek, aki faktorál, talán már a Péntech-kel is kapcsolatban áll.

14) Nem írtam alá papíralapú szerződést a Péntech-kel, rendben van ez így?

Abszolút! Bár nem papír alapon, és nem is tollal, de a folyamat végén sor kerül a szerződés aláírására, viszont, annak érdekében, hogy Önnek a lehető legkényelmesebb és gyorsabb legyen: digitális formában. Az így aláírt szerződést az adatvédelmi tájékoztatónk és a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezések alapján megőrizzük mi is, illetve Ön is letöltheti platformunkról.

15) Milyen formában van szükség a bankszámlakivonatra? Hol tudom ezt megszerezni?

A bankszámlakivonat beküldése opcionális, de segít, hogy pontosabb ajánlatot tudjunk adni. Főszabályként 90 napra visszamenőleges összesítőt kérünk, melyben tételesen látszanak az egyes tranzakciók. A legtöbb hazai bank NetBank felületéről ez letölthető (a leggyorsabb ügyintézés érdekében, kérjük, lehetőség szerint “.csv”, “.xls”, “.xlsx” formátumban töltse le).

16) Mit jelent a 0-s NAV igazolás? Honnan szerezzem be?

A NAV köztartozásmentes adózói adatbázisba a NAV elektronikus rendszerén, a KOMA nyomtatvány kitöltésével lehet jelentkezni. A NAV honlapja szerint köztartozásmentes adózói adatbázisban akkor szerepel egy adózó, ha megfelel a következőknek az adott hónap utolsó napján: 

 • Nincs az állami adó- és vámhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása
 • Nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, és el nem évült tartozása
 • Nyilatkozata alapján az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz-vagy tett
 • Nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt; csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adó, vagy társasági adó tartozása
 • Adó megfizetésére kötelezettként nincs tartozása

Persze a legegyszerűbb, ha ezt a könyvelő intézi!

Forrás: NAV

17) Mit tegyek, ha nincs szerződésem a Vevővel?

A faktoring szerződés megkötéséhez szükséges látnunk a vevővel kötött szerződését, viszont ezen túl is szívből ajánljuk, hogy soha ne szállítson úgy, hogy nincs írásba foglalt, mindkét fél által elfogadott és aláírt szerződése. Ha eddig nem kötöttek volna, ez a mostani egy remek alkalom - mindenki nyugodtabban fog utána aludni. 

18) Cégem neve éppen változás alatt áll- tudok így faktorálni?

Alapvetően igen, de kérjük, már a kapcsolatfelvételkor mindenképp jelezze számunkra ennek tényét, és az új nevet.

Pén

® 2020 Péntech Solutions Kft.

+36 21 201 00 70

[email protected]

Munkatársaink hétköznap 9:00 és 18:00 óra között állnak rendelkezésére.

hu_HU
en_GB hu_HU