Az 5 legfontosabb dolog, amit a vállalati folyószámlahitelekről tudni kell

Péntech

Egy vállalkozás működése során könnyen előfordulhat, hogy nincs elég készpénze: a bevételek és a kiadások sokszor nem jó ütemezésben jelennek meg, amit sokszor pont az okoz, hogy a cég gyorsan növekszik. Az egyik lehetőség ennek az áthidalására a vállalati folyószámlahitel.

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tudnivalót, amiket érdemes tudni a vállalati folyószámlahitelről.


1. Mire való a vállalati folyószámlahitel?

Ahogy a bevezetőben leírtuk, a vállalati folyószámlahitel az ideiglenes pénzhiányt szünteti meg. Még egy gondosan gazdálkodó vállalkozás is kerülhet olyan helyzetbe, hogy a felmerülő költségeit nem tudja kifizetni, mert nem folytak még be a bevételei. Ilyen esetben a cégnek rövid időn belül kell növelnie a tartalékait: erre való a folyószámlahitel, a legegyszerűbb és leggyorsabban igényelhető hitel.

A vállalati folyószámlahitel nem egy fix összegű kölcsön, fix visszafizetési határidővel, hanem egy folyamatosan rendelkezésre álló keret, amit a cég teljesen rugalmasan tud lehívni és felhasználni. A visszafizetés ugyanilyen egyszerű és rugalmas: a hitel automatikusan visszafizetésre kerül amikor pénz kerül a cég számlájára.

2. Hogyan lehet vállalati folyószámlahitelt igényelni?

A folyószámlahitelt hagyományosan személyesen, bankfiókban kell igényelni – viszont már léteznek megoldások, amivel az igénylés folyamatának nagy része teljesen online végezhető. A hitel fedezetét a cég bevétele jelenti, ezért a bank a vállalati árbevétel alapján állapítja meg, hogy a vállalkozás kaphat-e hitelt és mekkora összegben. A hitelkeretet a bank jellemzően egy évre határozza meg.

A bevizsgálás és igénylés indításához online megoldások esetében már két főkönyvi kivonat is elegendő. A hagyományos hitelfelvételhez és a teljes szerződés aláíráshoz viszont – a főkönyvi kivonatokon túl – jellemzően szükség van az alábbi dokumentumokra:

  • A vállalkozás közhiteles cégkivonata;
  • A társasági szerződés / alapító okirat;
  • Terméktől függően az utóbbi egy vagy két év beszámolói;
  • NAV 0-s igazolás; és
  • A készfizető kezességet vállaló személy okmányai és adókártyája (legtöbb esetben ugyanis elvárás a készfizető kezesség).

3. Mennyi folyószámlahitelt kaphat egy cég?

Mint már említettük, a hitelkeretet a bank a vállalati bevételek alapján számítja ki. A hitelkeret összege nagyban függ a hitelt folyósító pénzintézettől, de általánosságban elmondható, hogy a hitelkeret a cég éves árbevételének a 10-25%-a szokott mozogni. Fontos újra kiemelni, hogy itt keretről van szó, tehát a hitelt felvevő vállalkozás nem feltétlenül kell az egész rendelkezésre álló keretet lehívja. Sőt, ha a cég folyamatosan teljesen, vagy szinte teljesen kihasználja a hitelkeretét, akkor érdemes fontolóra venni, hogy más finanszírozási terméket is igénybe tud-e venni a cég, mint például a faktoring.

4. Mik a folyószámlahitel igénylés feltételei?

A bankok csak olyan vállalkozásoknak nyújtanak hitelt melyek stabilak és állandó bevétellel rendelkeznek. A hiteligénylés elindításához ezért a cégnek legalább egy lezárt évvel kell rendelkezniük, de két vagy több lezárt évtől kezdve jobb feltételekhez tud jutni. Igaz ez a vállalati folyószámlahitelekre is: azok a vállalkozások, amik kevesebb, mint egy éve működnek nem vehetnek fel folyószámlahitelt. Ugyancsak kizáró ok, ha cégnek adótartozása van, vagy végrehajtás alatt áll.

Mire kell vigyázni vállalati folyószámlahitel igényléskor?

1. Bár a hitel felhasználása rugalmas, az igénylése akár több hetet is igénybe vehet, így érdemes a folyamatot időben elkezdeni.

2. A hitelkeret a legtöbb esetben egy évre szól, az év lejártával a bank új hitelkeretet szab meg, sőt, a bank év közben is bármikor dönthet úgy, hogy csökkenti vagy elveszi a hitelkeret, ha úgy gondolja a vállalkozás bevételei már nem megbízhatóak.

3. Mivel ez egy kis összegű hitel, a nagyobb váratlan költségek kifizetésére nem alkalmas.

5. Mennyibe kerül a vállalati folyószámlahitel?

A folyószámlahitel költségeit sok szempont befolyásolja, mint például, hogy melyik bank adja, és hogy milyen a vállalkozás kockázati profilja. Általánosságban viszont elmondható, hogy a vállalkozói folyószámlahitel kamata éves szinten 4-5% körül mozog – a végső fizetendő költség persze azon is múlik, hogy az adott cég mennyire használja ki a rendelkezésrá álló hitelkeretet. A másik fontos szempont, hogy időben fizeti-e vissza a hitelt a vállalkozás, a késedelmi kamat ugyanis – a banktól függően – átlagosan évi 5-6% között mozog.

Összefoglalás

A fentiekben összefoglaltuk az 5 legfontosabb dolgot, amit a vállalati folyószámlahitelről tudni kell. A hitelnek ez a fajtája lehetőséget ad a vállalkozásnak, hogy összhangba hozza a rossz ütemben felmerülő kiadásait és bevételeit. A hitel igénylése maga egy 5 kérdésből álló egyszerű kérdőív kitöltésével és két főkönyvi kivonat feltöltésével már megindítható. Más rövidtávú finanszírozási formák mellett jó megoldás lehet akár fiatal vállalkozásoknak is.

Ismerd meg a tőkeerősség fogalmát, kiszámítási módját és tudd meg, hogy miért fontos ennek a mutatónak az ismerete egy cégvezető számára!

Tudj meg többet a convenience termékek előállításáról, és a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról az Eisberg ügyvezetőjével készített interjúnkból.

Ismerd meg a likviditás legfontosabb mutatóját, a likviditási ráta fogalmát, hogy megtudd mennyire fizetőképes céged rövidtávon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!