Az 5 legfontosabb dolog, amit a vállalati folyószámlahitelekről tudni kell

Péntech

Egy vállalkozás működése során könnyen előfordulhat, hogy nincs elég készpénze: a bevételek és a kiadások sokszor nem jó ütemezésben jelennek meg, amit sokszor pont az okoz, hogy a cég gyorsan növekszik. Az egyik lehetőség ennek az áthidalására a vállalati folyószámlahitel.

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tudnivalót, amiket érdemes tudni a vállalati folyószámlahitelről.


1. Mire való a vállalati folyószámlahitel?

Ahogy a bevezetőben leírtuk, a vállalati folyószámlahitel az ideiglenes pénzhiányt szünteti meg. Még egy gondosan gazdálkodó vállalkozás is kerülhet olyan helyzetbe, hogy a felmerülő költségeit nem tudja kifizetni, mert nem folytak még be a bevételei. Ilyen esetben a cégnek rövid időn belül kell növelnie a tartalékait: erre való a folyószámlahitel, a legegyszerűbb és leggyorsabban igényelhető hitel.

A vállalati folyószámlahitel nem egy fix összegű kölcsön, fix visszafizetési határidővel, hanem egy folyamatosan rendelkezésre álló keret, amit a cég teljesen rugalmasan tud lehívni és felhasználni. A visszafizetés ugyanilyen egyszerű és rugalmas: a hitel automatikusan visszafizetésre kerül amikor pénz kerül a cég számlájára.

2. Hogyan lehet vállalati folyószámlahitelt igényelni?

A folyószámlahitelt hagyományosan személyesen, bankfiókban kell igényelni – viszont már léteznek megoldások, amivel az igénylés folyamatának nagy része teljesen online végezhető. A hitel fedezetét a cég bevétele jelenti, ezért a bank a vállalati árbevétel alapján állapítja meg, hogy a vállalkozás kaphat-e hitelt és mekkora összegben. A hitelkeretet a bank jellemzően egy évre határozza meg.

A bevizsgálás és igénylés indításához online megoldások esetében már két főkönyvi kivonat is elegendő. A hagyományos hitelfelvételhez és a teljes szerződés aláíráshoz viszont – a főkönyvi kivonatokon túl – jellemzően szükség van az alábbi dokumentumokra:

  • A vállalkozás közhiteles cégkivonata;
  • A társasági szerződés / alapító okirat;
  • Terméktől függően az utóbbi egy vagy két év beszámolói;
  • NAV 0-s igazolás; és
  • A készfizető kezességet vállaló személy okmányai és adókártyája (legtöbb esetben ugyanis elvárás a készfizető kezesség).

3. Mennyi folyószámlahitelt kaphat egy cég?

Mint már említettük, a hitelkeretet a bank a vállalati bevételek alapján számítja ki. A hitelkeret összege nagyban függ a hitelt folyósító pénzintézettől, de általánosságban elmondható, hogy a hitelkeret a cég éves árbevételének a 10-25%-a szokott mozogni. Fontos újra kiemelni, hogy itt keretről van szó, tehát a hitelt felvevő vállalkozás nem feltétlenül kell az egész rendelkezésre álló keretet lehívja. Sőt, ha a cég folyamatosan teljesen, vagy szinte teljesen kihasználja a hitelkeretét, akkor érdemes fontolóra venni, hogy más finanszírozási terméket is igénybe tud-e venni a cég, mint például a faktoring.

4. Mik a folyószámlahitel igénylés feltételei?

A bankok csak olyan vállalkozásoknak nyújtanak hitelt melyek stabilak és állandó bevétellel rendelkeznek. A hiteligénylés elindításához ezért a cégnek legalább egy lezárt évvel kell rendelkezniük, de két vagy több lezárt évtől kezdve jobb feltételekhez tud jutni. Igaz ez a vállalati folyószámlahitelekre is: azok a vállalkozások, amik kevesebb, mint egy éve működnek nem vehetnek fel folyószámlahitelt. Ugyancsak kizáró ok, ha cégnek adótartozása van, vagy végrehajtás alatt áll.

Mire kell vigyázni vállalati folyószámlahitel igényléskor?

1. Bár a hitel felhasználása rugalmas, az igénylése akár több hetet is igénybe vehet, így érdemes a folyamatot időben elkezdeni.

2. A hitelkeret a legtöbb esetben egy évre szól, az év lejártával a bank új hitelkeretet szab meg, sőt, a bank év közben is bármikor dönthet úgy, hogy csökkenti vagy elveszi a hitelkeret, ha úgy gondolja a vállalkozás bevételei már nem megbízhatóak.

3. Mivel ez egy kis összegű hitel, a nagyobb váratlan költségek kifizetésére nem alkalmas.

5. Mennyibe kerül a vállalati folyószámlahitel?

A folyószámlahitel költségeit sok szempont befolyásolja, mint például, hogy melyik bank adja, és hogy milyen a vállalkozás kockázati profilja. Általánosságban viszont elmondható, hogy a vállalkozói folyószámlahitel kamata éves szinten 4-5% körül mozog – a végső fizetendő költség persze azon is múlik, hogy az adott cég mennyire használja ki a rendelkezésrá álló hitelkeretet. A másik fontos szempont, hogy időben fizeti-e vissza a hitelt a vállalkozás, a késedelmi kamat ugyanis – a banktól függően – átlagosan évi 5-6% között mozog.

Összefoglalás

A fentiekben összefoglaltuk az 5 legfontosabb dolgot, amit a vállalati folyószámlahitelről tudni kell. A hitelnek ez a fajtája lehetőséget ad a vállalkozásnak, hogy összhangba hozza a rossz ütemben felmerülő kiadásait és bevételeit. A hitel igénylése maga egy 5 kérdésből álló egyszerű kérdőív kitöltésével és két főkönyvi kivonat feltöltésével már megindítható. Más rövidtávú finanszírozási formák mellett jó megoldás lehet akár fiatal vállalkozásoknak is.

Igényelj rendkívül kedvezményes Széchenyi hitelt most!

New call-to-action

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!