Mi a különbség lízing és hitel között?

Péntech

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy kkv számára? Egyáltalán mi a különbség lízing és hitel között? Cikkünkből kiderül!

Mi a különbség lízing és hitel között?

A legtöbb cégvezető leginkább nagyobb értékű eszközök, gépek beszerzése előtt teszi fel magának a kérdést: mi a különbség lízing és hitel között, melyikkel járok jobban?

Nézzük a legfontosabb különbségeket! 

Hitel vs. lízing

Definíció

HitelLízing
Vállalkozói hitel felvétele során a pénzügyi intézmény vállalkozásod rendelkezésére bocsát egy meghatározott összeget egy meghatározott időre, bizonyos feltételek mellett. Ezt az összeget cégednek vissza kell fizetnie lejáratkor, jellemzően kamatokkal terhelten.A lízing jelentése magyarul „bérbe venni”. A lízingbeadó kifejezetten azzal a céllal vásárolja meg a lízingtárgyat (gépjármű, gépek stb.) hogy azt meghatározott időre és feltételekkel a használatodba adja. Cserébe lízingbevevőként a lízingszerződésben rögzített lízingdíj megfizetésére vállalsz kötelezettséget.

A tulajdonos személye

HitelLízing
Hitel felvétele során a pénzintézet a saját tulajdonodra ad kölcsönt. A hitel jellegétől függően mindössze jelzálogjogot jegyez be a hitelösszeg erejéig.Lízing esetén a lízingcég vásárolja meg az eszközt, lízingbevevőként Te csak bérlője leszel annak. Vagyis a tulajdonjog a lízingcéget illeti meg mindaddig, amíg vissza nem törlesztetted az adósságot.

Résztvevők

HitelLízing
A hiteligénylő és a hitelező.A lízingbevevő, a lízingbeadó, illetve a szállító (a lízingbevevő által lízingelni kívánt lízingtárgy forgalmazója).

Típusok

HitelLízing
A folyószámlahitel jellemzően rövid futamidejű, szabad felhasználású, fedezetlen vállalkozói hitel. Átmeneti likviditási nehézségek áthidalására szolgál. A forgóeszközhitel rövidebb futamidejű hitel, alapanyag és árukészletek feltöltésére szolgál. A beruházási hitel hosszú futamidejű finanszírozás: nagyobb összegű, hosszabb távon megtérülő beruházásaid finanszírozására alkalmas.Operatív lízing esetén nincs mód a lízingtárgy megvásárlására a szerződés lejártakor: az eszköz tulajdonjoga a lízingbeadónál marad. Pénzügyi lízingen belül két típust különböztetünk meg: nyílt végű pénzügyi lízing esetén Te döntheted el, hogy Te, a lízingbeadó vagy egy harmadik személy legyen a szerződés lejártakor a tulajdonos. Zárt végű pénzügyi lízing esetén automatikusan tulajdonossá válsz az adósság törlesztése után.

A lízingtípusokról bővebben a linkre kattintva olvashatsz.

Kamat

HitelLízing
A kamat lehet fix (nem változik a futamidő alatt) vagy változó (valamilyen bankközi kamatlábhoz van kötve, és időről időre változik a futamidő alatt).Lízing esetében is fix vagy változó kamatokkal találkozhatunk.

Fedezet

HitelLízing
A legtöbb hiteltermék csak megfelelő fedezet felmutatásával igényelhető.Lízing esetén a fedezet általában a lízing tárgya, melynek tulajdonosa a lízingbeadó.

Nemfizetés

HitelLízing
Ha a finanszírozás tárgya zálogjoggal terhelt, a hitelezővel együttműködve vevőt kereshetsz rá. Amennyiben ez nem vezet eredményre, a tartozás végrehajtás útján is érvényesíthető. A vételárat a hitelező
beszámítja az adós tartozásába.
Nemfizetés esetén a lízingcég visszaveszi a lízingtárgyat és értékesíti azt. A vételárat beszámítja a tartozásba.

Mi a különbség lízing és hitel között az előnyöket és hátrányokat tekintve?

Most, hogy már tudod, mi a különbség lízing és hitel között, nézzük, melyiknek mi az előnye és hátránya. Kezdjük a hitellel!

A hitel előnyei

A hitel egyik legfontosabb előnye a lízinggel szemben, hogy a hitelnyújtó a saját tulajdonodra ad kölcsönt. A finanszírozás tárgyát, illetve annak használatát tekintve tehát nem kell olyan szigorú feltételeknek megfelelned, mint lízingelés során.

A felvett kölcsön futamideje ráadásul igazodik vállalkozásod igényeihez (így például annak az eszköznek az élettartamához, amelynek a megvásárlását a hitel finanszírozza). 

További előny, hogy digitális igénylés esetén gyors folyamattal számolhatsz: a Péntech digitális finanszírozási rendszerének köszönhetően percek alatt kérhetsz hitelajánlatot, hiteligénylésedet pedig akár 48 órán belül előminősítjük.

További jó hír, hogy a költségeket illetően kedvező kamatokra számíthatsz. Mindemellett számtalan támogatott vállalkozói hitel is elérhető kkv-k számára. Ezek valamely állami vagy nemzetközi szerv révén kedvezményes kamatkondíciókkal rendelkeznek, illetve olyan cégek számára is elérhetők, melyek egyébként kiszorulnának a finanszírozható vállalkozások köréből.

A hitel hátrányai

Mi a különbség lízing és hitel között a hátrányokat tekintve?

Rossz hír, hogy a vállalkozói hitelek többsége a lízinggel szemben nem elérhető kezdő vállalkozások számára. Továbbá hosszabb futamidejű hiteltermékek esetében akár 4-6 hetes átfutási idővel is számolnod kell – főként hagyományos igénylés esetén. 

Érdemes észben tartani azt is, hogy a hitel kamatát és esedékes törlesztőrészletét akkor is fizetned kell, ha bevételeid késedelmesen folynak be. Ha vállalkozásod nem képes eleget tenni a fizetési kötelezettségeinek, elúszhatnak a fedezetként lekötött vagyontárgyak. Továbbá változó kamatozású konstrukció esetén a pénzpiaci kockázattal is számolnod kell

A lízing előnyei

Kétségkívül a lízing egyik legfontosabb előnye a hitellel szemben, hogy általában egyszerűbb és gyorsabb az elbírálási eljárás. Ez különösen digitális igénylésre igaz: a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhetsz lízing konstrukciót. Sőt, várható költségeidet is pár másodperc alatt előre kiszámolhatod az oldalunkon található lízing kalkulátor segítségével.

További fontos előny, hogy lízing segítségével anélkül szerezheted be a szükséges eszközöket, hogy értékes működési tőkét használnál fel, valamint hitelkeretedet is tartalékolhatod!

Külön fedezetet sem kell felmutatnod, és a szükséges önerő mértéke is általában jóval alacsonyabb, mint hitel esetén. 

Az előre egyeztetett fix havidíj pedig lehetővé teszi a pénzáramlás hatékonyabb tervezését. 

A lízingtárgy továbbá költségeket takaríthat meg, sőt, akár folyamatosan bevételt is termelhet vállalkozásod számára, vagyis tulajdonképpen visszatermelheti a saját havidíját.

Mindemellett mindig a leginnovatívabb eszközöket használhatod, így folyamatosan versenytársaid előtt járhatsz egy lépéssel – költekezés nélkül. Bizonytalanság esetén alapos ágazati ismeretekkel rendelkező szakértői csapatunk segít a megfelelő eszköz kiválasztásában.

Előnyös továbbá, hogy megállapodástól függően további plusz szolgáltatásokkal is járhat a lízingelés. Így például a biztosítás, karbantartás vagy szervizelés terhei is lekerülhetnek a válladról.

Végül legyen szó futamidőről, lízingdíjról vagy önrészről, igen rugalmas szerződési feltételekre számíthatsz – akár kezdő vállalkozásként is!

A lízing hátrányai

Mivel az adósság törlesztéséig a lízingcég a lízingelt eszköz tulajdonosa, jellemzően szigorúbb szabályokat kell betartanod a használat során. Továbbá érdemes tudni, hogy minden lízingszerződés-módosítás magas költséggel jár.

Lízing vagy hitel? Melyiket válaszd?

Most, hogy már tudod, mi a különbség lízing és hitel között, a kérdés könnyedén megválaszolható.

A lízing rendkívül kedvező finanszírozási megoldás kezdő vállalkozások számára az alacsony önerő, a lízingtárgy fedezet volta, valamint rugalmas feltételei révén. Olyan cégek számára is ideális választás, melyek a hitelkonstrukciók esetén szükséges önerőnél kevesebb tőkével rendelkeznek, azonban fizetőképességük stabil! Hirtelen beeső megbízások esetében is optimális megoldás lehet a szükséges eszközök előteremtésére a gyorsabb átfutási idő révén.

A fentiekkel szemben hiteligénylést akkor érdemes indítanod, ha vállalkozásod legalább egy sikeresen lezárt üzleti évvel, valamint megfelelő fedezettel rendelkezik. Nem jelenthet gondot továbbá vállalkozásod számára, ha bevételeid késedelmesen folynak be, hiszen a hitel kamatát és esedékes törlesztőrészletét minden esetben fizetned kell!

Továbbá hitelt olyan beruházás esetében érdemes igényelned, melynél az újraértékesítés kevés kockázattal jár. Célhoz kötött hitel felvételét pedig akkor javasoljuk, ha kellően megalapozott üzleti tervvel rendelkezel.

Digitális igénylés gyorsan és egyszerűen

Reméljük, cikkünk révén már számodra sem kérdés, hogy mi a különbség lízing és hitel között, illetve melyik az ideális opció vállalkozásod számára az adott helyzetben. Akár a hitel, akár a lízing mellett döntesz, a Péntech weboldalán keresztül mindkét esetben egyszerűen és gyorsan, teljesen online tudod igényelni a kiválasztott konstrukciót.

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!