Lízing – Minden, amit cégvezetőként tudnod kell

Péntech

Amikor üzleti tevékenységeid támogatásához drága eszközökre van szükséged, mindig felmerül a kérdés: hogyan finanszírozd a beruházást? Míg a hitel a kis- és középvállalkozások számára általában jól ismert megoldás ilyen helyzetben, a lízing fogalmával már kevesebben vannak tisztában. 

Tagadhatatlan előnyeit tekintve azonban mindenképpen érdemes ezzel a finanszírozási lehetőséggel is közelebbről megismerkedni! Átfogó útmutatónkban igyekszünk pontos és érthető választ adni a legfontosabb kérdésekre:

  • Mit takar pontosan a lízing?
  • Mit lehet lízingelni?
  • Melyek a lízing előnyei?
  • Mi a lízing folyamata?
  • Melyek a lízing fajtái?
  • Kik igényelhetnek lízinget?
  • Mire figyelj igénylés előtt?
  • Hogyan zajlik a digitális igénylés?

Ugorjunk is hát neki!

Mi az a lízing?

A lízing jelentése egyszerűbb, mint azt sokan gondolják. A szó az angol „lease” szóból ered, melynek jelentése magyarul: „bérbe venni”. 

Röviden egy olyan eszközalapú finanszírozási szerződésfajtáról van szó, melynek két szereplője van: a lízingbeadó és a lízingbevevő. A két fél szerződést köt egymással egy vagy több lízingtárgy (pl. haszongépjármű vagy termelőeszköz) használatára. Ennek értelmében a lízingbeadó kifejezetten azzal a céllal vásárolja meg a lízingtárgyat, hogy azt meghatározott időre a lízingbevevő használatába adja. Cserébe a lízingbevevő a lízingszerződésben rögzített lízingdíj megfizetésére vállal kötelezettséget. A lízing díja a vételár kamatokkal növelt értékének adott naptári időszakra eső része.

Mi szolgál fedezetként ebben az esetben?

Ez nem más, mint a lízing tárgya, melynek tulajdonosa a lízingbeadó. Tulajdonjoga csak a finanszírozási futamidő végén, a teljes lízingdíj, valamint az ún. maradványérték megfizetését követően szállhat át a lízingbevevőre. (Kivétel ezalól az operatív lízing, melyről később ejtünk szót). 

Vásárlás vagy lízing?

A még pontosabb kép érdekében nézzük, miben különbözik a lízing a vásárlástól.

Mit lehet pontosan lízingelni?

Vagyis inkább: mit nem lehet? 

Ma már szinte lehetetlen találni olyan vállalati termelőeszközt, amely ne lehetne a lízing tárgya. 

Lízingelhetsz például haszongépjárművet (pl. busz, teherautó, hajó), sőt, akár az egész gépjárműflottádat is biztosíthatod lízingmegállapodás keretében. Érdemes olyan céget választani, mely jól ismeri a fuvarozási és a logisztikai üzletág kis- és középvállalkozásainak működését, valamint segít a használt gépjármű értékesítésében vagy további használatában a finanszírozás végén .

Lehetőséged van továbbá az iparágadban használatos gépeket (pl. mezőgazdasági, építőipari vagy faipari gépek), ipari berendezéseket (pl. csomagológép, mérőberendezés) vagy egyéb informatikai eszközöket (pl. IT-szoftverek és -hardverek, telekommunikációs eszközök, fénymásolók, nyomtatók, audiovizuális eszközök) lízingelni. Sőt, akár irodai bútorok, kondigépek, orvosi eszközök vagy ingatlanok is lehetnek a lízing tárgyai.

Amint láthatod, a lízing szinte minden olyan eszközt elérhetővé tesz a vállalkozások számára, amely a termelési folyamataikhoz, fejlődésükhöz és sikerükhöz szükséges. 

Melyek a lízing előnyei? 

Szuper, hogy a fenti eszközök mind elérhetők lízing révén. De miért is éri meg ezeket a tárgyakat bérbe venni?

1. Tartalékolhatod a hitelkeretedet

Amikor egy vállalkozásnak drága eszközre van szüksége, azonban nem akar egyszerre nagyon sok pénzt költeni, a lízing optimális megoldás számára.

A lízing segítségével ugyanis anélkül szerezheted be a szükséges eszközöket, hogy értékes működési tőkéhez nyúlnál, vagy olyan hitelkeretet vennél igénybe, melyet előnyösebben is felhasználhatnál vállalkozásod további fejlesztéséhez. A lízingtárgy ráadásul kedvező havidíj mellett folyamatosan bevételt termel vállalkozásod számára, vagyis tulajdonképpen visszatermeli a saját havidíját. 

Ha a megbeszélt futamidő lejár, a konstrukciótól, illetve saját döntésedtől függően megtarthatod az eszközt, visszaadhatod a lízingcégnek vagy akár egy újabb, még korszerűbb eszközt is kérhetsz új lízing konstrukció keretében. Hitelkeretedet pedig spontán szükségessé váló beruházásokra tartalékolhatod.

2. Mindig a versenytársaid előtt járhatsz egy lépéssel

A lízing segítségével a leginnovatívabb eszközöket használhatod, anélkül, hogy mélyen a zsebedbe kéne nyúlnod. Az eredmény? Jobb termelési eredmények és elégedettebb ügyfelek, aminek következtében természetesen a határozott ütemben növekvő bevételek sem maradnak el!

Ha esetleg nem vagy biztos benne, melyik eszköz lenne a megfelelő számodra vagy nincs időd kiválasztani, akkor sem kell pánikba esned! A Péntech digitális lízing igénylését a PEAC Finance pénzügyi partnerén keresztül nyújtja, így szakértő partnereink több mint 40 éves tapasztalattal rendelkeznek a vállalati lízing területén, pontosan ismerik az üzletágadat, annak ciklusait, valamint a használt eszközöket. Ennek köszönhetően a legjobb tanácsokkal látunk el bel- és külföldön egyaránt!

3. Több időd marad a cégvezetésre

Mivel megállapodástól függően további plusz szolgáltatásokkal is járhat a lízingelés, az eszköz használata mellett többek között a biztosítás, karbantartás vagy szervizelés terhei is lekerülhetnek a válladról. Sőt, szakértőink a megfelelő eszközök felkutatásában és az adminisztrációban is segítenek. A cél, hogy teljes erővel üzleti tevékenységeidre, céged fejlesztésére koncentrálhass!

4. Csökkentheted a kockázatokat

Lízing konstrukció esetén előre egyeztetett fix havidíjat fizetsz, ami a pénzáramlás hatékonyabb tervezését teszi lehetővé. 

Operatív lízing esetén bizonyos feltételek mellett ráadásul a károkkal, a biztosítással és a maradványértékkel kapcsolatos kockázatokat is átháríthatod a lízingbeadóra – meglepetések kizárva!

5. Könnyedén kezelheted a hirtelen beeső megbízásokat

Ugye Veled is többször előfordult már, hogy egyszerre nagy mennyiségű munka torlódott fel, és emiatt több eszközre, gépre lett volna szükséged?

Kapkodás és átgondolatlan döntések helyett ilyen esetekben a Péntechen keresztül igényelt gép- és eszközlízing, valamint haszongépjármű-finanszírozási termékek jelenthetik az optimális megoldást! A rövid futamidőknek köszönhetően pontosan a projektedre szabhatod a finanszírozást, drága beruházások nélkül!

6. Rugalmas szerződési feltételeket szabhatsz

Legyen szó rövid vagy hosszú futamidőről, alacsony vagy magas lízingdíjról, egyszeri fizetésről, a szerződés idő előtti lezárásáról vagy a meghosszabbítás lehetőségéről – a Péntechen keresztül személyre szabott konstrukciót kapsz. 

Vállalati lízing: kik igényelhetik?

A lízing alapvetően a kis és közepes méretű vállalkozások finanszírozásának egyik legfontosabb módja. Ez nem véletlen, hiszen könnyen hozzáférhető finanszírozási konstrukcióról van szó! 

A lízingtárgy fedezet volta megkönnyíti az igénylést, továbbá más finanszírozási módokhoz képest lízing esetén a vállalkozás sokkal rövidebb idő alatt hozzájuthat a kívánt eszközhöz. Az önerő, a futamidő és a maradványérték az igények és lehetőségek alapján személyre szabható, ami szintén rugalmassá teszi az igénylést.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a vállalkozásnak?

A finanszírozhatóság egy bírálati folyamaton alapul. Lízingcégenként változik, hogy pontosan mit vizsgálnak, azonban alapfeltétel, hogy az adott vállalkozás pénzügyileg stabil legyen. Szempont lehet továbbá, hogy a cég mióta van a piacon, hány alkalmazottat foglalkoztat, milyen kötelezettségei vannak és milyen a likviditása.

A lízing menete 

Érdemes tudni, hogy a lízing több megállapodás nyomán jön létre. Nézzük a szerződéskötés folyamatát röviden!

  1. A vállalkozás által választott lízingcég megindítja a hitelbírálati folyamatot, melyhez a vállalkozásnak be kell nyújtania a szükséges dokumentumokat. Digitális igénylés esetén első lépésként csupán be kell küldened az igénylésedet a Péntechen keresztül a vállalkozásod kiválasztásával és a lízing igényed megadásával, mely alapján cégedet előminősítjük.
  2. Általában 24-48 órán belül döntés születik arról, hogy az adott cég finanszírozható-e.
  3. Amennyiben igen, indulhat a szerződéskészítés: a lízingbevevő megbízza a lízingbeadót a meghatározott lízingtárgy beszerzésével.
  4. A lízingbeadó megvásárolja az eszközt a gyártótól vagy forgalmazótól.
  5. A lízingbeadó átadja a lízingtárgy használati jogát a lízingbevevőnek egy meghatározott időtartamra.  
  6. Amennyiben a lízingszerződés alapján a lízingbevevő vagy az általa kijelölt harmadik személy a lízingtárgy tulajdonjogát nem szerzi meg a lízingbeadótól (vagy a felek nem hosszabbítják meg a lízingszerződést), a futamidő lejárta után a lízingbevevő köteles a lízing tárgyát a lízingbeadónak visszaszolgáltatni.

A lízing típusai 

Most, hogy tisztább képet kaptál a lízing jelentéséről és folyamatáról, itt az idő, hogy megismerkedj a lízing különböző típusaival. Mielőtt azt gondolnád, hogy most bonyolult fogalmak áradatát zúdítjuk Rád, van egy jó hírünk: a lízingnek mindössze két főbb fajtáját különböztetjük meg:

1. Operatív lízing

Az operatív (vagy más néven működési) lízing esetében a szerződés tartalma nem a finanszírozás, hanem a szolgáltatás. Mit is jelent ez?

Egy olyan tartós bérletről van szó, melynek keretében a lízingbevevő nemcsak egy adott eszközt bérel, hanem egy teljes, hozzá kapcsolódó szolgáltatáscsomagot is kap a lízingbeadótól. Olyan szolgáltatások képezhetik a lízing részét, mint például a téli-nyári abroncsok cseréje vagy az asszisztenciaszolgáltatás gépjármű lízingelése esetén.

Az operatív lízing tehát egy bérleti jogviszony, ahol a tulajdonos végig a lízingcég, és nincs mód a gépjármű megvásárlására a szerződés lejártakor: az eszköz tulajdonjoga a lízingbeadónál marad a szerződés megszűnése után. Ennél a típusnál tehát a használat és a folyamatos csere a cél.

Érdemes tudni továbbá, hogy operatív lízing esetén a lízingszerződés a bérbevevő kívánságára bármikor megszüntethető. 

2. Pénzügyi lízing

A lízing másik főbb típusa a pénzügyi lízing. Itt a lízingbeadó alapvetően finanszírozási szerepet tölt be. A szerződés lejártakor a lízingbevevő legtöbbször él a szerződés által biztosított vételi jogával, vagyis megszerzi a lízingtárgy tulajdonjogát. 

Hogy egy cseppet azért bonyolítsuk a helyzetet, fontos tudni, hogy pénzügyi lízingen belül két típust különböztetünk meg:

Nyílt végű lízing

A nyílt végű lízing fogalma tulajdonképpen annyit jelent, hogy a lízingbevevő vételi joggal (vevőkijelölési joggal) rendelkezik. Ennek értelmében a lízingbevevő az utolsó havi lízingdíj kifizetésekor eldöntheti, hogy visszaadja az eszközt, vagy a maradványérték megfizetésével ő maga, esetleg egy általa kijelölt harmadik fél szerez tulajdonjogot a vagyontárgy fölött. 

Zárt végű lízing

A fentiekkel ellentétben a zárt végű pénzügyi lízing fogalma automatikus tulajdonjog-átruházást takar. Ez azt jelenti, hogy a lízing tárgya a lízingdíj kifizetését követően, a futamidő végén mindenképpen a lízingbevevő tulajdonába kerül. 

Nem árt tudni továbbá, hogy a szerződés nyílt és zárt végű lízing esetén is visszavonhatatlan. 

Egyéb lízing típusok

Mivel a lízing az egyik legrugalmasabb pénzügyi konstrukció, a fentieken kívül további típusokkal is találkozhatsz. Nézzük a legfontosabbakat röviden.

Vendor lízing

Más néven szállítói lízing. A szállító – mint harmadik fél – megállapodik egy lízingcéggel, hogy ügyfeleinek az adott lízingcéget ajánlja. Ezáltal a szállító szorosabb üzleti kapcsolatokat alakíthat ki, valamint jutalékot is kaphat minden lízingcéghez irányított ügyfél után.

Allízing

Ennél a típusnál a lízingbevevő a lízingbeadó előzetes engedélyével allízingbe adja a lízingtárgyat. 

Határon átnyúló lízing

Ha a lízingbeadó és a lízingbevevő két különböző országban található, határon átnyúló lízing konstrukcióról beszélünk. 

Visszlízing

A visszlízing a pénzügyi lízing azon speciális változata, amikor egy vállalkozás eladja a saját tulajdonában álló eszközt egy lízingcégnek, majd azonnal lízingszerződést köt vele az eladott tulajdonra. Erre általában akkor kerül sor, amikor a vállalkozásnak szabadon felhasználható pénzeszközökre van szüksége. 

Mire figyelj igényléskor?  

Ugyan a lízing feltételei az adott konstrukciótól, szerződéstől függően változhatnak, igyekszünk összefoglalni a legfontosabb szabályokat, hogy felkészülten állhass neki az igénylésnek.

A lízingtárgy használata

A lízingtárgy átvételétől kezdve lízingbevevőként jogod van a lízing tárgyát rendeltetésszerűen, a szerződésben meghatározott módon használni. A lízingbeadó pedig szükségtelen háborítás nélkül ellenőrizheti a használatot. 

A lízingtárgy használatának átengedése harmadik személy részére

Érthető módon lízingbevevőként csak akkor engedheted át a lízingtárgy használatát másnak, ha a lízingbeadó ehhez előzetes hozzájárulását adja. 

Engedélyt kaptál a lízingbeadótól? Szuper! Ne feledd azonban, hogy lízing esetén a használó magatartásáért mint sajátodért felelsz.

Nagyobb beruházás feltételei

Előfordulhat, hogy egyszerre több eszközt lízingelnél, azonban nem fér bele minden eszköz a hitelezhetőségi limitedbe. Van megoldás?

A lízingcég ilyen esetben egy keretet határozhat meg, amiből gazdálkodni lehet. Nem sztenderd eszköz beszerzése esetén a lízingcég felméri az igényeidet és a megbeszéltek alapján kialakítja azt a konstrukciót, amelyre ajánlatot tud tenni. Előfordulhat egyébként az is, hogy mindössze a nyílt végű lízing konstrukcióját kell zárt végűre módosítani, ami már önmagában kedvezőbb feltételekhez és megállapodáshoz vezethet.  

Amikor a lízing nem opció

Vannak olyan kizáró tényezők, amikor a lízing nem elérhető az adott vállalkozás számára. Ezek pedig:

  • kényszertörlés, az adószám felfüggesztése vagy törlése;
  • aktív, 30 napot meghaladó késedelem a KHR-listán;
  • veszteséges gazdálkodás;
  • negatív, illetve a törvényi előírásoknál alacsonyabb saját tőke;
  • felszámolási vagy csődeljárás alatt álló cég.

A fenti esetekben nagyon eltérő a gyakorlat a lízingcégek között. Például elképzelhető, hogy a kezességvállalás mégis lehetővé teszi az ügyletet az adott cég számára. 

Mi történik, ha lízing során kár keletkezik az eszközben?

Lízing során kötelező a vagyonbiztosítás vagy casco kötése. Ha a lízingtárgyban kár keletkezik vagy megsemmisül, akkor a lízingcéget kártalanítja a biztosító. Lízingbevevőként ebben az esetben mindössze az önerőt kell megfizetned.

Digitális igénylés a Péntech-nél pár kattintással 

Annak érdekében, hogy minél gördülékenyebb legyen a lízing folyamata és előnyös feltételekkel juthass hozzá a szükséges eszközökhöz, érdemes körültekintően lízingcéget választani.

A Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhetsz lízing konstrukciót. Hozzávetőleges költségeidet ráadásul pár másodperc alatt előre kiszámolhatod az oldalunkon található lízing kalkulátor segítségével.

Mire számíthatsz a digitális lízing során?

Először is villámgyorsan elbíráljuk kérelmedet, hogy terveiddel ne kelljen várnod. Sok éves tapasztalattal és alapos ágazati ismeretekkel rendelkező független finanszírozási szakértőink az üzleti terveidnek leginkább megfelelő megoldásokat Veled közösen alakítják ki. Alacsony, magas vagy inkább szezonális díjat preferálsz? Rövid vagy hosszú futamidőt szeretnél? Fontos számodra, hogy idő előtt is le lehessen zárni a szerződést? 

A feltételeket a Te igényeid szerint alakítjuk, hogy a jelenre és a jövőre nézve is a stabilitás és a rugalmasság lehessen számodra az első! Sőt, ránk kezdő vállalkozásként is számíthatsz: Széchenyi Lízing GO! konstrukciónk friss cégek elindulását, valamint mikro-, kis- és középvállalkozások újraindítását segíti elő a kiemelt mértékű állami kamat- és kezelésiköltség-támogatás révén.

Összefoglalás

Amikor drágább vagy egyszerre több eszközre van szüksége egy vállalkozásnak, különösen a kkv-k feledkeznek meg a kérdésről: mi az észszerűbb – a bérlés vagy a vásárlás?

A lízing gyors, rugalmas és költséghatékony megoldást jelenthet sok vállalkozás számára, hiszen a lízingbevevő nagyobb kiadás nélkül úgy használhatja a lízingelt eszközt és élvezheti az előnyeit, mintha az a sajátja lenne. 

Ahhoz azonban, hogy a lízing segítségével valódi sikereket érhess el, érdemes körültekintőnek lenni és olyan lízingcég mellett letenni a voksodat, amely végig a Te érdekeidet tartja szem előtt és az üzleti terveidnek leginkább megfelelő megoldást alakítja ki!

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!