A legfőbb, vállalkozókat érintő MNB-s és EU-s intézkedések

Péntech

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyorsan reagált a koronavírus okozta változásokra a gazdaságban és márciusban több intézkedést is bejelentett, amivel a magyar vállalati szektor működését támogatja a válság idején. Így a MNB intézkedések és az Európai Unió által kezdeményezett intézkedések mellett a vállalkozásoknak további válság-enyhítő programok állnak rendelkezésére.

A Magyar Nemzeti Bank intézkedései

Először is az MNB a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében igénybe vett hitelek esetében moratóriumot, azaz törlesztési haladékot hirdetett. Ez azt jelenti, hogy a programban résztvevő vállalatoknak a hiteleiket a válság fennállása alatt nem kell törleszteniük. A fizetési kötelezettség tehát nem szűnik meg, csak eltolódik. Ez egyébként több mint 25 ezer vállalatot érint és összesen mintegy 200 milliárd forintnyi finanszírozást jelent.

Emellett az MNB felszólította a bankokat, hogy a helyzetre való tekintettel a vállalatokkal szembeni hitelek esetén is alkalmazzanak moratóriumot. Ennek köszönhetően a magyar vállalkozásoknak lehetősége nyílik átütemezni a visszafizetést, és az így rendelkezésre álló pénz átcsoportosításával meg tudják őrizni likviditásukat a válság idején is.

Az MNB ezzel együtt megoldást vár a pénzügyi intézetektől arra, hogy a gazdasági helyzet helyreállása után, a moratórium megszűnésével se emelkedjenek meg az eredetihez képest a hitelek törlesztőrészleteinek összegei. Továbbá elvárja, hogy a magyar bankok folyamatos tájékoztatás mellett szakadatlanul biztosítsák szolgáltatásaikat a vállalatok és a lakosság felé egyaránt. Ezt az MNB a bankok likviditási helyzetének javításán keresztül támogatja. Amíg a pénzintézetek folyamatos működése biztosított, addig a vállalkozások továbbra is tudnak banki finanszírozásért folyamodni, és ennek segítségével üzemelni.

Az Európai Unió intézkedései

A helyi intézkedések mellett európai szintű intézkedések is folyamatban vannak: az Európai Bizottság március második hetétől kezdve több, a tagállamokat gazdaságilag támogató rendelkezést bocsájtott ki. Ezekben többek között rugalmasságot ad az uniós és állami támogatások felhasználásában, hogy a vállalatok a válság idején is működőképesek maradjanak. Ezt gyakorlatban olyan programokat és javaslatokat jelent, mint például vállalkozási adókedvezmények és támogatott kölcsönök nyújtása.

Összefoglaló

Összefoglalva, az MNB és az Európai Unió az állami intézkedéseken túl is próbálja segíteni a vállalatok működését a kialakult gazdasági helyzetben. Ezek szükséges lépések, viszont a vállalkozások vezetőinek is fel kell mérniük cégük helyzetét, és, ha szükséges, további lépésekhez folyamodniuk, hogy cégük biztosan túlélje a válságot. További, válságkezeléshez kapcsolódó cikkeinket itt találod.

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!