Szerződéskötés: 6+1 dolog, amire érdemes figyelni

Réti Bálint

Az adott szó kötelez – szól a mondás. Az adott szóhoz azonban nem mindig jár tökéletes emlékezőtehetség. Az üzleti életben sajnos túl gyakran fordul elő, hogy ketten megegyeznek valamiben, de a megegyezés részleteire a két fél akár háromféleképpen is emlékezhet. Ismerd meg azt a 6+1 dolgot, amire mindenképp oda kell figyelned ha szerződéskötés előtt állsz!

Mennyivel egyszerűbb az élet, ha minden le van írva? Az ember csak előveszi a szerződést, és megnézi, hogy pontosan miben állapodtak meg. Ez persze macera: időt, energiát és pénzt kell rászánni, ráadásul a szerződések hideg jogi nyelvezete sokakat elriaszt. A szerződéskötés mégsem hiábavaló, sőt: egy jól megírt megállapodással megspórolhatjuk a későbbi félreértéseket, jogi lépéseket, konkrét anyagi károkat. 


Jogászként gyakran találkozunk olyan ügyekkel, melyek egy (megfelelő) szerződéssel könnyen kezelhetők lettek volna. Nagyon erősen arra biztatunk mindenkit, hogy soha ne teljesítsen szerződés nélkül! Ha megállapodsz valakivel (legyen az új partner vagy régi jó ismerős) mindig írjátok le a megállapodás részleteit. Ha pedig fontos az ügy, és komoly tétje van annak, hogy minden a megbeszéltek szerint történjen, mindenképpen javasoljuk, hogy konzultálj ügyvéddel. Csak addig nem tűnik fontosnak és gazdaságosnak egy vállalkozás számára a szerződés megléte, amíg minden rendben van. Ha pedig megtörténik a baj, már késő…

De milyen egy jó szerződéskötés? Az alábbi 6+1 pontból megtudhatod!

1. Legyen teljesen egyértelmű, hogy kik a felek: látszódjon, hogy konkrétan kivel üzletelsz, a hivatalos cégnév, cím, képviselő, elérhetőségek- nem is gondolnád, hogy milyen kellemetlen, amikor számlázáskor derül ki, hogy nem tudod beazonosítani a másik felet. Alvállalkozót, segédet igénybe vehet? Derüljön ki!

2. Derüljön ki pontosan, hogy mi a szerződés tárgya: persze, szóban megbeszéltétek, talán még chat üzenet is van róla. De ez még kevés! Írjátok alaposan körül, hogy mit vállalsz, milyen határidővel- ezt lehet majd rajtad számon kérni. Tényleg alaposan, ne kelljen utólag magyarázkodni.

3. Legyenek benne számok: azt már tudod, hogy mit vállalsz, de mennyiért? Ez sokféle lehet, akár fix díj, akár órabér, akár átalánydíj, derüljön ki a szerződésből. Bruttó az összeg, vagy nettó? Nem mindegy! Ha órabér, fontos átgondolni, hogy van-e ún.: „cap” rajta, vagy bármennyit kiszámlázhat? Érdemes a késedelmi kamatra is kitérni, illetve a kötbérről rendelkezni.

4. Szerepeljen benne, hogy a partner mit vállal: igen, azt, hogy a megbeszélt összeget kifizeti. De mikor? Hogy? Mikor nem? Hogy adja ki a teljesítési igazolást? Te hány napra számlázhatsz? Ezeknek mind ki kell derülnie a szerződésből.

5. Szavatosság, szerzői- és vagyoni jogok, felhasználási jogok: ki biztosítja a szükséges eszközöket? És a felmerülő költségeket? Ezekre is adjon választ a szerződés!

6. Tárgyi és infrastruktúrális feltételek: mire vállalsz „garanciát”? Azt szokták kérni, hogy szavatold, hogy az általad készített, nekik átadott mű per, teher- és igénymentes- azaz szabadon tudják használni. Szerzői jog kapcsán fontos tisztázni, hogy ki használhatja az adott művet, mely jogok kerülnek átruházásra, erről is mindenképp rendelkezzetek.

+1 Ha a szerződés nincs szabályosan aláírva mindkét fél által, olyan, mintha el sem készítettétek volna!

A szerződéskötés előtt, érdemes utánajárni, hogy mennyire megbízható a cég, amivel együtt tervezel működni. A Péntech applikáción belül egyszerűen és ingyenesen tudsz gyorselemzést futtatni partnereidről, itt, a partnerelemzés fül alatt: app.pentech.hu/register (a regisztráció mindössze pár perc, és már használhatod is).

És végül a legfontosabb: minden szerződéshez két fél kell és a közös akaratuk. Érdemes beleállni a fontosabb pontokba, és a lehetőségek mentén kialkudni egy számodra is kényelmes feltétel rendszert. Ha nagyobb partnerekkel dolgozol együtt, jó eséllyel hosszú fizetési határidőt fognak megszabni. Ha nem tudsz rövidebbet kialkudni, akkor is van megoldás. A pentech.hu-val könnyen, gyorsan, teljesen online tudod készpénzre váltani a hosszú lejáratú számláidat.

Kérdésed van a témával, vagy egyéb pénzügyi megoldások kapcsán? Keresd szakértőnket, dr. Réti Bálintot a [email protected] elérhetőségen. 

*Jelen cikk nem minősül jogi tanácsadásnak, egyedüli célja a figyelemfelhívás. A cikk tartalmáért, és az arra alapított döntésekért felelősséget nem vállalunk. A tájékoztató, illetve annak tartalma a szerzői jog által védett, felhasználása kizárólag a Péntech Solutions Kft. hozzájárulásával lehetséges.

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!