Pénzügyi válság szótár II. A gazdasági válság 4 lehetséges kimenetele

Péntech

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a világgazdaság egy nagyobb visszaesésnek néz elébe egy várható gazdasági válság következményeként. Itt már nem az a kérdés, hogy lesz-e válság vagy sem, hanem hogy milyen mértékű – és hogyan lábalunk ki belőle. 

Ahhoz, hogy megértsük milyen kimenete lesz a következő időszaknak, először meg kell értenünk, hogyan is játszódhat le a válság. A gazdasági visszaesések alapvetően négyféle variációban alakulnak ki és szűnnek meg. Ezeket a kimeneteket a gazdasági növekedés grafikonon leírt pályája alapján betűkhöz szokták hasonlítani, így beszélnek V, U, W és L-alakú válságról.

Tartalomjegyzék

1. V-alakú válság

2. U-alakú válság

3. W-alakú válság

4. L-alakú válság


V-alakú válság

A V-alakú válság a legegyszerűbb és legenyhébb eset a lehetséges forgatókönyvek közül. A válság kitörését egy gyors és jelentős gazdasági visszaesés követi, viszont a mélypont elérése után a gazdaság visszapattan és újra növekedési pályára áll.

Ez az emelkedés sokszor meredekebb, mint az előtte lévő trend, így a gazdaság hamar visszatérhet az eredeti szintre. Az ilyen gazdasági válságra jellemző, hogy a recessziót egyetlen gazdasági tényező váltja ki.

V-alakú válság a történelemben

Jó példa a V-alakú válságra az Egyesült Államokban kialakult 1953-as visszaesés. Az 1950-es évek elején az amerikai gazdaság fellendülésnek indult. Az amerikai központi bank (Federal Reserve), félve a magas inflációtól, kamatot emelt.

Emiatt viszont a gazdaság 1953-ban lassulni kezdett, de hamar ismét felgyorsult és 1954 negyedik negyedévére már jóval meghaladta az előtte lévő növekedési tendenciát.


U-alakú válság

Az U-alakú válság már hosszabb lefolyású és nagyobb hatással jár, mint a V-alakú. A gazdaság kezdeti visszaesése gyors, viszont a mélypontot lassan éri el, és a javulás is csak lassan kezdődik el. Az ilyen válságokat általában nem egyetlen, gyorsan orvosolható tényező váltja ki, hanem egymást erősítő elemek, amelyek nemcsak a visszaeséshez járulnak hozzá, hanem megnehezítik a mélypontról való felemelkedést is.

U-alakú válság a történelemben

Az 1973 és 1975 között kialakult első olajválság klasszikus példája az U-alakú visszaesésnek. A válságot több tényező együttes hatása idézte elő. Az olajár robbanás miatt a nem megújuló energiára épülő ipar nem tudott nyereségesen működni.

Ezzel párhuzamosan az infláció és a munkanélküliség folyamatosan nőtt. Emiatt egy olyan gazdasági visszaesés alakult ki az Egyesült Államokban, ami a világ többi országára is átgyűrűzött, és a világ ezt követően csak lassan állt újra növekedési pályára. 


W-alakú válság

A W-alakú válság, vagy akár nevezhetjük “dupla-aljú” válságnak is, egy olyan lassulási pálya, amiből a gazdaság csak hosszabb távon tud kikecmeregni. A kezdeti visszaesés jelentős és hirtelen történik hasonlóan a V-alakúhoz. Ezután egy rövid emelkedési szakasz következik, amit viszont egy újabb csökkenés követ. A gazdaság csak ezután kezd el újra emelkedési pályára állni. 

W-alakú válság a történelemben

Az 1929-tól 1933-ig tartó nagy gazdasági világválság is W-alakú válság volt. A válság hatása majdnem 10 évig érezhető volt, sőt, bizonyos elemzők szerint még a második világháború alatt sem szűnt meg teljesen. A válságból való kilábalást a kormányzati kiadások jelentős növelése kezdte meg (Roosevelt-féle New Deal).

Amikor azonban 1937 júniusában a kormány a költségvetés kiegyensúlyozása miatt visszafogta a költekezést, a gazdaság újra zuhanásnak indult. A válságot végül a háború miatt kialakuló hatalmas kereslet szüntette meg.


L-alakú válság

A négy típusú válság közül az L-alakú válság okozza a legnagyobb hosszútávú kárt. Az ilyenfajta visszaesés megállíthatatlan, és hosszú évekre visszaveti egy gazdaság fejlődését. Ilyenkor a gazdasági visszaesést nem követi az emelkedés és felépülés, helyette a hosszas stagnálás a jellemző.

L-alakú válság a történelemben

L-alakú válság Japánban alakult ki az 1990-es években. A Japán gazdaság erőteljes növekedését a tokiói tőzsdén kialakult buborék kipukkadása szakította meg. A visszaesés olyan mértékű volt, hogy az ország csak egy évtized után tudott lassan kilábalni a válságból. A válságot megelőző növekedési tempót azóta se tudták újra elérni.


Összefoglaló

Korábbi cikkeinkben kiemeltük, milyen fontos, hogy a válság alatt folyamatosan friss és megbízható információhoz jussunk. A fenti összefoglaló segít abban, hogy tudjuk, milyen lehetséges kimenetekkel állunk szemben. Hogy melyik valósul meg ezek közül, az a vállalkozókon és az elérhető gazdasági mentőcsomagokon is múlik.

Ezekkel a többi cikkünkben foglalkozunk részletesen, legfrissebb bejegyzésünkben a második gazdaságvédelmi csomag részleteit ismertettük. 

A cikk elkészítéséhez részben az Investopedia oldalát használtuk.

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!