Bemutatkozik a Digitális Faktoring – Gyorsabban, egyszerűen, online

Péntech

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy mi az a faktoring. Mostani cikkünkben pedig a hagyományos és a digitális faktoringot hasonlítjuk össze.

A hagyományos faktoring hasznos lehet nagyobb cégeknek, de a kisebb vállalkozások kieshetnek a szűrőn. A digitális faktoring ezzel szemben a kis- és középvállalkozások számára is elérhető, gyors és átlátható megoldást kínál. 

Mi az a digitális faktoring és mik az előnyei?

A digitális faktoring lényege, hogy a hagyományos faktoringot úgy alakítja át, hogy az gyorsabb, egyszerűbb és átláthatóbb legyen.

A bankok és faktorházak akár többször is kérhetik, hogy a vállalkozás képviselője személyesen megjelenjen, ha valamilyen fontos dokumentum pótlására van szükség. Ezzel szemben digitális faktoring esetében ügyfeleinknek nem kell erre időt szánniuk. 

A szolgáltatást használó cégek vezetőinek a papírmunkával sem kell bajlódniuk, hiszen a teljes folyamat elvégezhető online, kényelmesen a számítógép mellől. Nem kell többé a banki nyitvatartási időket figyelni vagy ebédszünet helyett sorban állni. 

Ha pedig ügyfelünknek épp nincs elegendő ideje, hogy befejezze az igénylést és feltöltse a szükséges dokumentumokat, akkor később folytathatja a kitöltést, onnan ahol abbahagyta.

Mi teszi ezt lehetővé?

A legtöbb bankban és faktorházban a benyújtandó dokumentumokat általában papíron kérik és a teljes bevizsgálás a bonyolultabb ügyleteknél akár hetekig is eltarthat.

A Péntech-nél online folyamatainknak és a külön erre a célra készített algoritmusainknak köszönhetően gyorsabban tudunk elemzéseket készíteni. Így a feltöltött dokumentumok és a megadott gazdálkodási adatok alapján ügyfeleinknek pár perc alatt tudunk indikatív ajánlatot küldeni.

A digitális faktoring lényege a gyorsaság, egyszerűség és átláthatóság mellett a kényelem. A teljes folyamat a megkötött keretszerződés esetén, az igényléstől a kifizetésig akár 24 órán belül végbemehet.

Digitális faktoring: nem csak a mamut cégeknek…

A hagyományos faktoring cégek általában megkövetelik, hogy az ügyfelük keretszerződést kössön velük. Ezzel alapvetően nem is lenne gond, viszont a keretszerződés gyakran együtt jár azzal is, hogy meghatároz egy minimum éves faktorálási összeget, ami nem ritka, hogy akár az évi 100 millió forintot is eléri. Tehát a vállalkozásnak összesen legalább 100 millió forint értékű számlát kell faktorálnia.

Másfelől a vállalat nem válogathat, hogy pontosan melyik számlákat faktorálná, általában egy adott vevőtől származó forgalmat vagy mind faktorálja, vagy egyáltalán nem.

A digitális faktoring növekvő cégeknek ajánlott

Vegyünk egy példát, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban: Egy nemrég alapított, gyógyászati eszközöket forgalmazó cég leszerződik egy gyógyszertár lánccal. Miután leszállította a terméket, az ezután járó egyszeri, 10 millió forintos számlát szeretné faktorálni, amíg az üzlet beindul.

Az egyszeri ügylet miatt ezt hagyományos faktoringgal valószínűleg csak borsos árak mellett, vagy egyáltalán nem tudná megtenni. Ezzel szemben az digitális faktoring sebessége és hatékonysága miatt ez a Péntech oldalán lehetséges.

Átláthatóan, egyszerűen

Több KKV is arról számol be, hogy gyakran bonyolult és érthetetlen, hogy pontosan mennyi is az annyi: mennyibe kerül, hogyha valaki úgy dönt, faktorálni kezd.

Nem is csoda. Van olyan faktor cég Magyarországon, akinek az árazási hirdetménye nem kevesebb, mint 15 különböző tételt tartalmaz…

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ezek közül van százalékos és forint összeg, eseti és éves költség, minimum és maximum díjak – tehát KKV legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mennyibe kerülne egy 10 millió forintos számlát 60 napra faktorálni.

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Péntech oldalán mindig egyértelműen látható lesz, hogy mennyibe kerül a faktorálás ügyfeleinknek. Faktoring kalkulátorunk segítségével mindössze a számla összegének és fizetési határidejének megadásával, másodpercek alatt ki lehet számítani a faktorálás díját mind százalékos, mind forint formában. Egyszerűen, egyértelműen, átláthatóan.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A hagyományos faktoringgal járó problémákat természetesen már többen észlelték a nemzetközi porondon is. Az utóbbi években több országban, például Nyugat-Európában is megjelentek számlafinanszírozással foglalkozó digitális vállalkozások.

Az Egyesült Királyság élen járt ebben a folyamatban, hiszen a MarketFinance 2011-es alapítása óta több mint 4,5 milliárd US dollár (vagyis több mint 1.000 milliárd forint) értékű számlafinanszírozást és hitelt folyósított.

A kontinensen is megjelentek hasonló kezdeményezések: 2015-ben alapult a svájci Advanon, majd egy évvel később Németországban a Billie. A tengerentúlon pedig 2013-ban indult el a BlueVine, aminek a cég alapítása óta kihelyezett finanszírozása már duplája, mint brit versenytársáé, azaz meghaladja a 9 milliárd US dollárt (több mint 2.000 milliárd forintot).

Növekvő igény a digitális megoldásokra

A korábbi években általános tendenciává vált, hogy a vállalkozói szektor egyre nyitottabbá válik a digitális megoldásokra, ami a pénzügyi világot is a folyamatos digitális megújulásra sarkallja.

Az Innovációs és Technológiai minisztérium, valamint a Siemens kutatása is egyfajta szemlélet váltásról számol be a magyar vállalat és vállalkozás vezetők részéről, amit leginkább a koronavírus okozta helyzet idézett elő. A megváltozott gazdasági körülmények miatt még fontosabbá vált az elmúlt egy évben a digitalizáció és a digitális megoldások használata. Emellett az erre irányuló felkészültség és a nyitottság is nőtt, hiszen ezek biztosíthatják a recesszió, azaz negatív gazdasági ciklus átvészelését.

Összefoglalva

Cikkünkben bemutattuk a hagyományos és digitális faktoring közti főbb különbségeket. A digitális faktoring lényege, hogy gyorsabb, kisebb cégeknek és alacsonyabb összegű számlák finanszírozására is elérhető. Emellett a szolgáltatás és az árazás is könnyen átlátható. Nyugat-Európában és Amerikában már korábban megjelentek a hasonló tevékenységgel foglalkozó cégek. Magyarországra a Péntech hozta el az áttörést, igazodva a digitalizációs igényekhez, egy egyszerűen elérhető szolgáltatást biztosítva a kis-és középvállalkozói szektornak.

Digitális faktoring szolgáltatásunkat ide kattintva érheted el!

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!