Harvard Business Review: Faktoringgal segíthetik a nagyvállalatok beszállítóikat

Csák János, CFA, FRM

Pénzügyi válság fenyegeti a kisebb beszállítókat – szól a Harvard Business Review koronavírus gazdasági hatásait ismertető cikkének címe. Az MIT és a Politecnico di Milano szakértői szerint, bár a nagyvállalatok is bajba kerülhetnek a járvány miatt, ez csak a jéghegy csúcsa.

A felszín alatt sokkal nagyobb probléma húzódik: a kis- és középvállalatok (KKV) különösen érzékenyek az ellátási láncok megingásaira.

A KKV-k sérülékenyebbek egy gazdasági megingásra

A KKV-k több szempontból is jobban ki vannak téve a gazdasági megingásoknak. Egyfelől, a válság idején a nagyobb vállalatok saját likviditásuk megőrzése érdekében hosszabb fizetési határidőket diktálnak. Másfelől viszont a KKV-k számára nem áll rendelkezésre megfelelő finanszírozás.

Ez részben hosszútávú trendek következménye. A pénzügyi rendszer szigorodó szabályozása miatt, mint amilyenek a Basel Szabályok, a bankok kevésbé és csak drágábban hajlandóak finanszírozni a kockázatosabbnak számító KKV-kat. Ez válságidőben még jobban felerősödik.

Ennek következtében a kisebb vállalatokra két oldalról is likviditási-finanszírozási nyomás nehezedik: a vevői oldalról (hosszabb fizetési határidők) és forrás-szerzési oldalról (elapadó finanszírozás). 

A szerzők javaslata szerint ezért segíteni kell a KKV-kat, hogy meg tudják őrizni likviditásukat.

A cikk elismerően említi azokat a nemzetközi példákat, amin keresztül kisebb vállalatok munkahelytámogatást és államilag támogatott hiteleket és garanciákat kapnak. Felhívják azonban a figyelmet, hogy ezek a kormányzati intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire az ezeket adminisztráló bürokrácia hatékony.

A nagyvállalatok beszállítói faktoringgal segíthetik partnereiket

A kis- és középvállalatok válságának elkerüléséhez nem elég az állami szerepvállalás. A Harvard Business Review cikke példákon keresztül szemlélteti, hogy hogyan biztosíthatják a különböző nagyvállalatok a beszállítói láncuk egészségét. A Gucci, a Birra Peroni és más cégek többek közt rövidebb határidőkkel segítették szállítóikat, vagy a vevőiknek engedélyeztek hosszabb kifizetési időket.

Bár a szerzők kiemelik az aktív működőtőke menedzsment hasznosságát, egyszersmind figyelemre is intenek. A túlzottan hosszú fizetési határidők diktálása helyett gondot kell fordítani a beszállítókra. A nagyvállalatok többféleképpen is segíthetik beszállítóikat.

A leggyakoribb opcióként a fordított („reverse”) avagy beszállítói faktoring programot emeli ki a cikk. Ezt a módszert egyes nagyvállalatok, mint a Siemens és a Procter & Gamble már a gazdasági válság óta aktívan alkalmazzák – és a vírusra való tekintettel még jobban kiterjesztették ezeket a megoldásokat. Ennek keretében a nagyvállalat leszerződik egy faktorcéggel, hogy az finanszírozza elő a beszállítóinak a számláit.

A Péntech beszállítói faktoring szolgáltatásáról keresse szakértőinket az [email protected] címen.

A beszállítók így nem csak elkerülik az esetleges likviditási nehézségeket, hanem (megfelelő kockázati profilú vevőkörrel) viszonylag jó feltételekkel juthatnak forráshoz.

Az ellátási lánc minden részén szükség van likviditásra

A beszállítói faktoring mellett a cikk több más lehetőséget ajánl, beleértve a jobb adatelemzést, fintech cégek termékeit és más alternatív pénzügyi terméket, mint amilyen a sconto.

A Péntech sconto szolgáltatásáról keresse szakértőinket az [email protected] címen.

Likviditásra az ellátási lánc minden pontján szükség van – figyelmeztet a cikk. Nem szabad várni a cselekvéssel. 

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!