Kormányzati intézkedések II. – A gazdaságvédelmi második mentőcsomag részletei

Péntech

Korábbi cikkünkben beszámoltunk a kormányzati gazdaságvédelmi csomag első szakaszának intézkedéseiről. A Húsvét előtt bejelentett intézkedések ezeket egészítik ki a második mentőcsomag formájában, öt fő területet érintve:

1. Munkahelymegőrzés és bérköltségek átvállalása

2. Munkahely teremtés

3. Vállalkozások támogatása

4. Vállalatok finanszírozása

5. Család és nyugdíjas védelem

Az intézkedés-csomagra összesen 9 200 milliárd forintot fordít a kormányzat, azaz a magyar GDP körülbelül 18-22%-át teszi ki a válságkezelésre elkülönített vagy átcsoportosított összeg. A program megvalósítása részben két alapon keresztül történik meg: egy járvány elleni védekezési alapon (663 milliárd forint) és egy gazdasági újraindítási alapon keresztül (1 345 milliárd forint). Ezeket részben forrás átcsoportosítással, részben szektorális különadókkal fedezi a kormány. Emellett az EU-s forrásokból is összeállít egy alapot a kormányzat. 

De lássuk a részleteket!

1. Munkahelymegőrzés és bérköltségek átvállalása

Kormányzati becslések szerint körülbelül 30 ezer fő veszítette el állását a koronavírus miatt április elejéig bezárólag, így érthető, hogy a második szakasz első pontja a munkahelyek megőrzése. Annak érdekében, hogy a munkanélküliség ne ugorjon meg, viszont a válság okozta jövedelemkiesés miatt kevesebb forrással rendelkező cégek se szakadjanak bele a bérek és járulékok fizetésébe, az állam egyes esetekben 3 hónapig 70%-ban átvállalja azoknak a munkavállalóknak a bérét, akik a válság miatt részmunkaidőre állnak át. (Ez a német Kurzarbeit rendszerhez hasonlóan fog működni.) Ezen túl a munkaerő-megtartáson belül kiemelt szerepet élvez a kutatás-fejlesztés: a mérnöki és K+F területen dolgozók számára 40%-os bérkiegészítést biztosít a csomag a következő 3 hónapra.

2. Munkahelyteremtés

A munkahelyek megőrzése mellett újak teremtése is célja a második mentőcsomag intézkedéseinek: erre összesen 450 milliárd forintot szán a kormány. A munkahelyteremtéshez tartozik a diploma szerzésről szóló rendelet, aminek köszönhetően 75 000 hallgató nyelvvizsga kötelezettségétől eltekintenek. Ez azt jelenti, hogy akinek jelenleg csak a nyelvvizsga bizonyítvány hiányzik a diplomájához, az megkapja azt nyelvtudását igazoló dokumentum nélkül is. A felsőoktatás mellett a felnőttoktatást is érinti a csomag, erre a célra egy felnőttképzési diákhitelt hoz létre a kormány.

3. Vállalkozások támogatása

A munkavállalók mellett a gazdaság stabil működéséhez szükséges a vállalatok töretlen működése is. Az új rendelkezések nyomán az adózásban is változások következtek be: gyorsabbá válik az áfa visszaigénylés (megbízható adózóknak 30 helyett 20 nap, normál adózóknak 75 helyett 30 nap), valamint 4%-ra csökken a SZÉP Kártya szociális hozzájárulási adója június 30-ig. A SZÉP Kártya maximális összegét is növelik, a versenyszférában 800 ezer forintra, míg a közszférában 400 ezer forintra.

A turizmus, mint az egyik legnagyobb elszenvedője a válságnak, összesen 600 milliárdot kitevő mentőövet kap: egyrészről tehermentesítésben részesül (nem kell idegenforgalmi adót és turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni december 31-ig), másrészt fejlesztési támogatásokat kap az iparág. Ez utóbbi éttermek és szállodák felújítását, és a szolgáltatások színvonalának javítását célozza.

4. Vállalatok finanszírozása

A vállalatok finanszírozására új kedvezményes tőke és hitelgarancia programokat hoz létre a kormány. Ez közel 2 000 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt és több, mint 500 milliárd forintnyi állami garancia vállalást jelent, melyek a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitelen, az Eximbank Kárenyhítő hitelprogramján, MFB Versenyképességi Hitelprogramon, az Agrár Széchenyi Kártya és folyószámlahitel programon, és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramon keresztül valósulnak meg. A fentiek mellett a Széchenyi Alapkezelő, a Hiventures és az EXIM Bank alapjainak közvetítésével válságenyhítő tőkeprogramok valósulnak meg, melynek részleteit folyamatos tájékoztatáson keresztül ismerteti a kormány.

Plusz segítséget jelenthet, hogy a kormány indított egy online felületet, ahol a cégek vezetői tájékozódni tudnak a válsággal kapcsolatos vállalatokat érintő kérdésekben.

5. Család és nyugdíjas védelem

A család és nyugdíjas védelem keretein belül a kormány összesen 280 milliárd forint támogatást különít el a 13. havi nyugdíj újrabevezetésére. Ezt februártól kezdve építik vissza a rendszerbe. A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményei továbbra is elérhetőek maradnak.

Összefoglalva

Összefoglalva tehát, a koronavírus miatt megalkotott gazdasági mentőcsomag második szakasza több területre kiterjedő komplex intézkedés-rendszerrel támogatja a vállalkozói szférát. A kormányzati intézkedések korábbi pontjairól, illetve egyéb vállalkozók által használható válság-intézkedésekről itt olvashatsz.

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!