Szállítói futamidő: pénzügyi elemzés egyszerűen

Csák János, CFA, FRM

Sorozatunkban olyan pénzügyi fogalmakat mutatunk be, amik segítik a cégvezetőt jobban megérteni, hogy hogyan néz az adott cégre egy pénzintézet, ha egy vállalat hitelt vagy faktoringot igényel. De nem csak egy banknak vagy faktorcégnek fontosak ezek a fogalmak: ezeknek a mutatóknak az ismeretével a cég pénzügyi menedzsmentje és pénzügyi tervezése is egyszerűbbé válik. 

Előző cikkünkben a vevők átlagos futamidejével foglalkoztunk. Ennek a mérőszámnak a párját, a szállító futamidőt mutatjuk be az alábbi cikkben.

Mit jelent a szállítói futamidő?

Az átlagos szállítói futamidő fogalma hasonlít a vevők átlagos futamidejéhez. A szállítói futamidő megmutatja, hogy átlagosan mennyi idő alatt fizeti ki a cég a szállítóit. Ha például egy tejüzem kistermelőktől vesz tejet, és mindegyiküket mindig a számla kiállításától számított 15. napon fizeti ki, akkor a szállítók futamideje is 15 nap lesz.

Ahogyan a vevői futamidő esetében, itt is at kifizetés pontos dátuma számít. Tehát függetlenül attól, hogy a tejüzem által befogadott számlák 8 napos vagy 30 napos határidőre szólnak, a szállítók futamideje 15 nap lesz. 

A szállítók futamideje segíti a cégvezetőt, hogy tudja, mennyi finanszírozásra van szüksége 

A szállítók futamideje kulcskérdés a cég likviditási helyzetére nézve. Ha a cég 30 nap alatt kell, hogy kifizesse a szállítóit, az azt jelenti, hogy azzal a pénzzel, amit a vállalat kifizetne, nem kell egyből a szállítás napján rendelkeznie. Elég, ha az összeg 30 napon belül rendelkezésre áll, például időközben befolyik egy vevői kifizetésből vagy faktorált vevő számlából.

A cég működése alapján visszavezethető, hogy az egyes megrendelések leszállításához mikor szükséges rendelni a cég szállítóitól. Ebből pedig – a szállítók szokásos fizetési határidői alapján – következik, hogy mikor és mekkora összegre lesz szüksége a cégnek, hogy ki tudja fizetni számláit. 

Ahogy a cash flow tervezésről szóló webinariumban bemutattuk, a különböző (kimenő és bejövő) pénzáramok vizsgálata alapján látni lehet, hogy lesz-e elég pénz a cég számláján a szállítók kifizetésére. Ennek segítségével elkerülhető, hogy a vállalkozás fizetésképtelenné váljon. A vállalat még időben tud finanszírozást szerezni, nem a számla befogadásakor kell kapkodni.

A szállítók futamideje jelentősen befolyásolja a cég likviditási helyzetét

Ha egy cég hosszabb határidőre tud fizetni a beszerzésekért, az javítja a cég likviditási helyzetét. Mivel csak később kell rendezni a számlákat, ezért több pénz marad a vállalkozás bankszámláján, amit addig is más célra fel tud használni.

Ha viszont a cég a saját szállítóinak rövid határidőre kell, hogy fizessen, a vevői pedig lassan fizetnek, akkor valószínű, hogy szükséges lesz további finanszírozást szerezni, például faktoringot vagy hitelt.

Hogyan kell kiszámolni a szállítók futamidejét?

A szállítói futamidő meghatározásához két dolgot kell kiszámítani.

Először is azt, hogy átlagosan mekkora összeggel tartozott a cég a szállítóinak egy adott időszakban. A példában bemutatott cég befogadott, de még ki nem fizetett számlái (könyvelésben: szállítói kötelezettségei) a tárgyév és az azt megelőző év végén is 1 millió Ft-ot jelentettek összesen. Átlagosan tehát 1 millió Ft volt a cég szállítói állománya az adott évben.

Szállítói futamidő kiszámítása
Forrás: péntech.hu

A másik szükséges szám az eredménykimutatásból származik. A fent vizsgált időszakra vonatkozó, beszállítóktól való beszerzések összegére van szükség. Egy cégvezetőnek ez a szám pontosan rendelkezésére áll. Ha egy külső személy vizsgálja a céget, akkor közelítő értékként lehetséges az eredménykimutatás „Anyagjellegű ráfordítások” sorát használni. A lentiek példában ezt a számot használom: a szállítóknak kifizetett vagy kifizetendő összeg tehát 5 212 000 Ft.

Szállítói futamidő kiszámítása - minta 2
Forrás: péntech.hu

Az átlagos szállítói futamidő a fent kiszámolt két számnak a hányadosa, megszorozva a vizsgált időszak napjainak számával. A példában éves adatokat vizsgálunk, tehát a napok száma 365.

Szállítók futamideje (nap) =
átlagos szállítói kötelezettségek /
beszerzések [vagy anyagjellegű ráfordítások] *
időszak napjainak száma

A fenti cég átlagos szállítói futamideje ezek alapján:

Szállítók futamideje (nap) = 1 000 / 5 212 * 365 = 70 nap, azaz körülbelül 2,3 hónap.

A pénzügyi tervben ezért 70 napos futamidővel érdemes számolni. 

Összefoglalva

Az átlagos szállítói futamidő döntően befolyásolja, hogy a cégnek milyen finanszírozásra van szüksége. Ha a fizetési határidők hosszúak, akkor a cégnek kevesebb forrásra lesz szüksége a működéshez. Hogyha viszont a szállítók rövid határidőket tárgyaltak ki, akkor a cégnek több finanszírozást kell szereznie.

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!