Vevők átlagos futamideje: pénzügyi elemzés egyszerűen

Péntech

Sorozatunkban olyan pénzügyi fogalmakat mutatunk be, amik segítik a cégvezetőt jobban megérteni, hogy hogyan néz az adott cégre egy pénzintézet, ha egy vállalat hitelt vagy faktoringot igényel.

De nem csak egy banknak vagy faktorcégnek fontosak ezek a fogalmak: ezeknek a mutatóknak az ismeretével a cég pénzügyi menedzsmentje és pénzügyi tervezése is egyszerűbbé válik. 

Ilyen pénzügyi mutató a vevők futamideje.

Mit jelent a vevők átlagos futamideje?

A vevők (átlagos) futamideje – vagy másik nevén az átlagos beszedési idő – egyszerűen fogalmazva azt mutatja meg, hogy átlagosan hány nap alatt fizetnek egy cég vevői. Például, ha egy tejtermelő cég 30 napos fizetési határidővel ad el tejet egyetlen vevőjének, a helyi kisboltnak, a kisbolt pedig mindig a 30. napon fizet, akkor a tejtermelő cég átlagos beszedési ideje 30 nap.

Fontos kiemelni azonban, hogy a vevők futamideje nem ugyanaz, mint a cég vevőinek átlagos fizetési határideje. Például, ha egy adott cég minden vevője felé 30 napos határidővel számlázza ki a szállításait, de a vevők minden esetben 15 napos késéssel fizetnek, akkor az átlagos beszedési idő sem 30 nap lesz, hanem 30 nap fizetési határidő + 15 nap késés = 45 nap. (A legegyszerűbb számítási módszer lent látható.)

Az, hogy egy cég milyen gyorsan tudja behajtani a követeléseit, jelentősen befolyásolja a vállalkozás likviditási helyzetét, azaz azt, hogy mennyi rövid távon mozgósítható összeg áll a vállalat rendelkezésére, hogy ki tudja fizetni a rövidtávon esedékes költségeit és más kötelezettségeit.

Könnyebb a pénzügyi tervezés, ha egy cégvezető tudja, hogy hány nap a vevők futamideje

A vevők futamidejének ismerete elengedhetetlen a jó pénzügyi tervezéshez. Ha egy vállalkozás nem ismeri, vagy pontatlanul tudja, hogy mikor érkezik be a vevőjétől a kifizetés, könnyen likviditási gondokba ütközhet.

A fenti példát folytatva: tegyük fel, hogy a cég az átlagos fizetési határidő szerint (30 nap) számolja ki, hogy mikor érkezik meg a vevőitől a pénze. Erre alapozva úgy ütemezi be a saját kiadásait, hogy a bejövő pénzből határidőre fizetni tudja a beérkező számlákat. A vevők viszont késnek!

A cégnek ezért vagy más forrásból kell finanszíroznia a szállítóit, vagy nem tehet mást, és ő is 15 napos késéssel fizet a saját partnereinek.

Magyarországon például a Bisnode felmérése szerint a vállalatok átlagosan 24 napra számláznak – ehhez azonban hozzájön tovább 14 nap átlagos késedelem! Magyarán az átlagos valós kifizetési idő a 24 napos átlagos fizetési határidő több, mint másfélszerese, 38 nap.

Faktoringgal nem csak a vevők futamideje, de a kockázat is csökkenthető

A pontos pénzügyi tervezés kulcskérdés, éppen ezért hasznos, ha a céghez befolyó összegek kiszámíthatóan érkeznek be.

A pénzügyi tervben ezért érdemes már az ismert késésekkel kalkulálni.

A másik lehetőség, hogy a cégvezető csökkenti a bizonytalan kifizetésekből adódó kockázatokat és faktorálja számláit. Így a kifizetések biztosan, a számla kiállítása utáni napon már beérkezhetnek. A faktorálás másik előnye, hogy nem csak a bizonytalanságot és kockázatokat csökkenti, hanem a vevők futamidejét is lerövidíti és javítja a fizetési morált.

Hogy kell kiszámolni a vevők futamidejét?

A vevők futamidejének meghatározásához először két számítást kell elvégeznünk.

Első számítás

Először is meg kell vizsgálni, hogy átlagosan mekkora a cég egy adott időszakra vonatkozó vevő követelés állománya.

A példában látható cég vevők felé kiállított, de még ki nem fizetett számlái (könyvelési szakkifejezéssel: vevőkövetelései) az előző év végén 1 millió Ft-ot jelentettek összesen, ez a tárgyévben 2  millió Ft-ra nőtt, átlagosan tehát 1,5 millió Ft vevőkövetelése volt a cégnek az adott évben.

Vevők átlagos futamideje
Forrás: pentech.hu

Második számítás

A másik számítás még ennél is egyszerűbb: az ugyanerre az időszakra vonatkozó árbevételt kell kiválasztanunk a cég eredménykimutatásából. Esetünkben ez 15 millió Ft.

Vevők átlagos futamideje minta táblázat 2
Forrás: pentech.hu

A vevők futamidejét ennek a két számnak a hányadosa adja ki, megszorozva az adott időszak napjainak számával. A fenti példában évekre vonatkozó adataink vannak, így a napok száma 365.

Vevők futamideje (nap) = átlagos vevőkövetelések / nettó árbevétel * időszak napjainak száma

A fenti példát használva a cég vevőinek átlagos futamideje:

Vevők futamideje (nap) = 1 500 / 15 000 * 365 = 36,5 nap, azaz nagyjából 1,2 hónap.

A cég a pénzügyi tervében tehát 36,5 napos futamidővel érdemes, hogy számolnod. 

Ha a 36,5 napos beszedési idő túl hosszú és ezt kivárni likviditási problémákat eredményezne, a cég előtt két út áll. Egyrészt megpróbálhatja újratárgyalni a szerződéseit – ez azonban hosszú és energiaigényes feladat. Ráadásul kérdéses, hogy mennyire tud egy cég például egy nála jóval nagyobb vevővel gyorsabb kifizetési időben megállapodni. A másik lehetőség a faktorálás: ennek segítségével a 36,5 napos beszedési idő gyakorlatilag nullára tud csökkeni. A faktorálásról bővebben itt és itt olvashatsz.

Összefoglalva

A vevők átlagos futamideje (más néven: az átlagos beszedési idő) kulcsfontosságú a cég pénzügyi tervezése és menedzsmentje szempontjából.

Ez a mérőszám megmutatja, hogy milyen hamar fizetik ki a céget a vevői, beleszámolva az esetleges késedelmeket is. Ez alapján a cégvezető pontosabban tud tervezni, és – ha a cég likviditási helyzete úgy kívánja – plusz forrást szerezni.

A pontos terv és a megfelelő finanszírozás által a vállalkozás stabilabbá válik és jelentős kockázatokat kerülhetsz el.

Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van szolgáltatásunkkal vagy a cikkel kapcsolatban, szakértőink örömmel várják a megkereséseket az [email protected] címen.

Milyen finanszírozási kihívásokkal kell ma a magyar vállalkozásoknak megküzdeniük, és hogyan segít ebben a faktorálás? -»

A vállalkozói hitel számos új lehetőséget nyithat meg egy kkv előtt. Igényeld felkészülten átfogó kisokosunk segítségével ->

Amikor egy-egy cél megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, felmerül a kérdés: hitel vagy lízing konstrukció a megfelelő megoldás? Melyik a gazdaságosabb egy

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy mindig értesítést kapj amikor új blogposzttal jelentkezünk!